Fotograf: Johny Kristensen
Fotograf: Johny Kristensen

- Vi trenger flere italienske avfallsressurser i Norden

30. juni 2022
Skrevet av 

Av de rundt 30 millioner tonnene husholdningsavfall som produseres i Italia hvert år, går nesten 50 prosent til deponi. "For å øke gjenvinningsgraden og sikre en mer bærekraftig sluttbehandling må de nordiske landene og Europa i mye større grad utnytte det italienske restavfallet", sier Michele Benvenuti, Geminors landssjef i Italia.

Ifølge data fra det italienske instituttet for miljøforskning, ISPRA, produserte 65 millioner italienere rundt 30 millioner tonn husholdningsavfall i 2020, eller nesten 500 kg per person. I tillegg produserte italienske bedrifter rundt 154 millioner tonn industriavfall.

Samme år ble det registrert at rundt 20 prosent av husholdningsavfallet i Italia gikk til deponi, en betydelig andel i europeisk sammenheng. Men andelen som går til deponi er i praksis enda høyere", forklarer Michele Benvenuti, Country Manager for Geminor i Italia.

- Nesten 30 prosent av det italienske husholdningsavfallet behandles biologisk, og mye av det brukes som deponitak. Dermed utgjør den totale mengden deponert avfall nærmere 50 prosent. "Denne andelen understreker ikke bare utfordringen, men også potensialet i italiensk avfallshåndtering", sier Benvenuti.

Redusert energigjenvinning

Michele Benvenuti hos Geminor.

- Bare 18 % av det italienske husholdningsavfallet går til nasjonale energigjenvinningsanlegg, og for øyeblikket er bare 37 WtE-anlegg i drift, en nedgang fra 41 de siste par årene. Utviklingen av effektive energigjenvinningsanlegg har stoppet opp, noe som kan føre til at enda mer avfall blir deponert.

- "Kort sagt mangler vi i dag kapasitet for effektiv energigjenvinning i Italia, og snart vil vi også mangle kapasitet for avfallshåndtering", sier Michele Benvenuti.

Overskuddsmarked

De viktigste importlandene for italiensk RDF (Refuse-derived fuel) er Tyskland, Nederland og Spania, men også energigjenvinningsaktører i Skandinavia er i økende grad interessert i italienske avfallsressurser. Likevel var den totale RDF-eksporten fra Italia bare 580 000 tonn i 2020. Til sammenligning eksporterte Storbritannia, som er den største eksportøren av RDF og SRF i Europa, over 1,6 millioner tonn samme år.

Siden Geminor åpnet et eget kontor i Italia i mai 2020, har selskapet bistått markedet ved å eksportere RDF, SRF og andre avfallsfraksjoner til andre europeiske land med behov for avfall til energigjenvinning.

- I et svingende europeisk avfallsmarked ser vi at Italia kan bidra på en positiv måte. EU og Norden har behov for avfall til energigjenvinning med både høy og lav brennverdi, samt bioRDF. Vi bygger nå eksportruter nordover for å bidra til å omdanne italiensk husholdningsavfall til energiressurser, og på sikt også til nye produkter gjennom gjenvinning, sier Benvenuti.

For å øke gjenvinningsgraden og finne en mer bærekraftig sluttbehandling etterlyser Benvenuti bedre internasjonal utnyttelse av italiensk avfall.

- For å gjøre eksporten mer effektiv og pålitelig, og dermed integrere Italia tydeligere i det europeiske avfallsmarkedet, trenger vi et bedre bransjesamarbeid mellom produsenter, transportører, mottakere, avfallshåndterere og myndigheter. Italia kan bidra til å skape mer balanse i avfallsmarkedet, men trenger både egnet infrastruktur og et bedre omdømme for å komme dit.

Transport av RDF.

- Det er ingen hemmelighet at transport og logistikk fra Italia for tiden er en utfordring, og den lange avstanden til Nord-Europa - spesielt sjøveien - gjør transporten fra Italia mer sårbar for prisøkninger. Bedre fraktkapasitet, flere lastebiler på veiene og en oppgradering av jernbanenettet i Europa vil bidra til å bringe mer avfall fra Italia til Norden, avslutter Michele Benvenuti, Country Manager for Geminor i Italia.