Avfallsvolum 2024: Betydelig økning i SRF

17. februar 2025
Skrevet av 

I 2024 håndterte Geminor 2 337 305 tonn avfall over hele Europa, og holdt et jevnt nivå sammenlignet med året før. Året har vært preget av stabilitet, sikring av avfallslevering til avtakere og ekspansjon til nye markeder.

Andelen restavfall for energigjenvinning (RDF/SRF) økte til 76,8 % av totalen i 2024, sammenlignet med 74 % i 2023. Denne veksten tilskrives i stor grad en betydelig økning i SRF-håndtering, som så en økning på 78,4 %. I tillegg økte håndteringen av plastavfall med 44,1 %, mens farlig avfall nesten doblet seg sammenlignet med året før.

Norge og Storbritannia er fortsatt de største bidragsyterne til Geminors totale tonnasje. Imidlertid har disse markedene blitt supplert med Italia, Polen og Danmark, som har dukket opp som betydelige bidragsytere. Samtidig har nye markeder som Frankrike vist betydelig vekst.

– Markedsendringene de siste årene har vært betydelige, og skiftet fra ustabilitet til større forutsigbarhet i 2024. Vi ser at flere markeder nå stabiliserer seg og beveger seg mot faste, langsiktige leveranser og ETS-rammer, sier Kjetil Vikingstad, grunnlegger og hovedeier i Geminor.

Selskapet har også styrket sin posisjon gjennom flere strategiske initiativ. Geminor har fokusert på å øke arbeidsstyrken, forbedre opplæring og teamintegrasjon på tvers av regioner, og optimalisere HUB-operasjoner på nøkkelsteder som Hull, Aalborg, Landskrona og Oxelösund. I tillegg ble to nye HUBer åpnet i Finland, i Loviisa og Kilke.

Ved å redusere og utnytte kapasiteten i alternative markeder på grunn av endringer i etterspørselen, har Geminor opprettholdt sine tonnasjenivåer og forsterket sin posisjon for fremtidig vekst.

– Gjennom 2024 har vi sikret pålitelige avfallsleveranser til tross for forsyningsmangel samtidig som vi har ekspandert til nye markeder. Etter hvert som markedet stabiliserer seg, fokuserer vi på kvalitet, oppfyllelse av ETS-krav, overvåking av fossilt innhold i avfall og forbedret dokumentasjon for etterlevelse av regelverk, sier Vikingstad.