Geminor HUB i Køge, Danmark.
Geminor HUB i Køge, Danmark.

Betydelig økning i dansk eksport av avfallstrevirke

5. april 2022
Skrevet av 

Geminor økte sin danske eksport av avfallstrevirke med 60 prosent i 2021. Dette gjør Danmark til det raskest voksende markedet for trevirke i Europa - "Etterspørselen etter avfallstrevirke har aldri vært større", sier Freja M. Bechmann, utviklingssjef i Geminor DK.

I 2021 håndterte Geminor-konsernet mer enn 104 000 tonn avfallstrevirke til Materialgjenvinning. 80 000 av disse ble håndtert og foredlet av Geminor i Danmark, noe som er en økning på 30 000 tonn - eller 60 prosent - fra 2020.

Dette gjør Danmark til det raskest voksende og desidert største markedet for Geminor innen trebehandling.

- Markedet for avfallstrevirke er i sterk vekst både i Danmark og Europa. Det siste året er prisene femdoblet som følge av økt etterspørsel etter både Materialgjenvinning og energigjenvinning, sier Freja M. Bechmann, utviklingssjef i Geminor DK.

- I år forventer vi å øke håndteringen av avfallstrevirke i Danmark til over 120 000 tonn", sier Bechmann.

Økende Materialgjenvinning

Alt avfallstrevirke som Geminor DK eksporterte i fjor, ble resirkulert. A2-treet ble først sortert, kvernet og kvalitetskontrollert på Geminors HUB i Køge, før det ble transportert til Riga for produksjon av sponplater.

Freja Bechmann er utviklingssjef i Geminor DK.

Geminor samarbeider med både kommunale og private produsenter i Danmark, og jobber kontinuerlig med å finne de riktige mengdene og kvaliteten på avfallstrevirke i markedet, sier Bechmann.

- Med økt produksjon av sponplater i Europa, kombinert med en generell mangel på biomateriale og et gjeldende forbud mot russisk trevirke, er det nå større etterspørsel etter avfallstrevirke enn vi har opplevd tidligere. Samtidig merker vi en mer positiv holdning og større vilje til å legge til rette for mer resirkulering av trevirke både i Danmark og internasjonalt.

- Tre blir en stadig viktigere del av den sirkulære økonomien i EU, og derfor intensiverer vi innsatsen innenfor denne fraksjonen", avslutter Freja M. Bechmann, utviklingssjef i Geminor DK.