Rekordhøye volumer for avfallshåndtering for Geminor UK

25. august 2022
Skrevet av 

Geminor UK håndterte over 46 000 tonn avfall til material- og energigjenvinning i juli, noe som er selskapets rekord for sommermåneden. Det er en økning på 75 % fra juli 2021. - "Skandinaviske mottakere forbereder seg nå på en sesong med energimangel", sier Oliver Caunce, Senior Account and Development Manager i Geminor UK.

Geminor i Storbritannia opplever for tiden en kraftig økning i etterspørselen etter energi- og materialgjenvinningsmaterialer - både innenlands og til eksport. Data fra juli viser at Geminor UK økte håndteringen av avfallsmengder til resirkulering og gjenvinning fra 26 400 tonn i 2021 til 46 275 tonn i år, noe som er en økning på 75 prosent og selskapets rekord for sommermåneden.

Av de totale volumene som ble håndtert i juli, ble 10 393 tonn avfallstrevirke, RDF og MSW levert til britiske anlegg. Eksporten fra Storbritannia nådde totalt 35 885 tonn, som inkluderte både RDF, SRF og trevirke levert fra Skottland, Irland, Nord-Irland og England. Geminor lastet 11 bulkskip fra 6 forskjellige havner i løpet av juli måned.

Til sammenligning håndterte Geminor 6 319 tonn til britiske anlegg og 20 101 tonn til eksport i juli i fjor.

Fra høst til plutselig vekst

Ifølge Footprint Services har Geminor lenge opprettholdt sin posisjon som den største eksportøren av RDF og SRF fra Storbritannia. De første seks månedene av 2022 har imidlertid vist en moderat nedgang i eksporten av RDF, først og fremst til Skandinavia.

Oliver Caunce i Geminor UK.

En brå økning i etterspørselen i juli representerer imidlertid en endring i denne trenden og er først og fremst knyttet til behovet for energisikkerhet for vinteren", forklarer Oliver Caunce, Senior Account & Development Manager i Geminor UK.

- De norske og andre nordiske WtE-anlegg forbereder seg på at noen land kan gå inn i en lavkonjunktur og dermed ha mindre avfall tilgjengelig. Enhver form for energiproduksjon som ikke er knyttet til Russland, er derfor gunstig for øyeblikket. Markeder som vanligvis er på pause om sommeren, som Norge, Sverige og Danmark, er nå i full gang med å lagre avfallsbasert brensel for den kommende vinteren.

- Det har også vært betydelig uro i det tyske avfallsmarkedet på grunn av geopolitiske og makroøkonomiske faktorer. Dette har motivert noen mottakere til å importere i løpet av sommeren på grunn av usikkerheten rundt fremtidige forsyninger", sier Caunce.

Oliver Caunce forventer at etterspørselen vil fortsette utover høsten.

- "Vi følger markedet spesielt nøye nå som vi går inn i en mer uforutsigbar periode. Å videreutvikle forsyningskjedene og leverandørbasen vår er viktig for å sikre at vi har nok materiale til energi og Materialgjenvinning over hele Europa i den kommende sesongen", avslutter Oliver Caunce, Senior Account and Development Manager i Geminor UK.