Rudolf Meissner hos IVAR presenterer olje basert på selskapets avfallsplast.
Rudolf Meissner hos IVAR presenterer olje basert på selskapets avfallsplast.

Norsk plastavfall blir til olje av jomfruelig kvalitet

5. mai 2022
Skrevet av 

Avfallsselskapet IVAR IKS, gjenvinningsselskapet Quantafuel og Geminor har i flere måneder samarbeidet om kjemisk gjenvinning av plast som havner i søpla i Stavanger-regionen. Nå er den første oljen som er utviklet i prosjektet klar til bruk i nye plastprodukter.

I Stavange-området kildesorteres plast- og metallemballasje i IVARs moderne ettersorteringsanlegg på Forus, der verdifulle ressurser utvinnes fra husholdningsavfallet. I et samarbeidsprosjekt med Quantafuel og Geminor har plast med de rette egenskapene blitt sendt til Quantafuels kjemiske gjenvinningsanlegg i Skive i Danmark, der plastavfallet oppgraderes til nytt råstoff. Denne råvaren, eller oljen, kan brukes til å produsere nye produkter med svært høye kvalitetskrav i både Norge og EU, for eksempel matemballasje.

Så langt i 2022 har Quantafuel mottatt hele 150 tonn plast til kjemisk gjenvinning fra IVAR.

- "Vi har nå bearbeidet plast fra IVAR-anlegget i en lengre periode, og analyser viser at kvaliteten på den produserte oljen oppfyller kravene til vår kunde BASF. Oljen har en kvalitet som gjør det mulig å bruke den i produkter som transportkasser for fisk, matemballasje for kjøttpålegg eller i termobokser for temperaturfølsomme legemidler, sier Quantafuels Chief Operating Officer, Terje Eiken.

Terje Eiken fra Quantafuel.

- Dette er et viktig skritt i retning av økt resirkulering og mer effektiv materialgjenvinning. Potensialet er svært stort, og vi ser frem til å ta et større ansvar for at Norge og EU skal nå sine ambisiøse gjenvinningsmål, sier Eiken.

Kildesortering av store mengder plast

IVARs ettersorteringsanlegg dekker et areal på 11 000 kvadratmeter og sparer miljøet for 33 000 tonn klimaskadelige utslipp per år gjennom økt gjenvinning av plast, metall og papir. Sorteringsanlegget kan sortere opptil tre ganger så mye plastråstoff som det som i dag kildesorteres i norske husholdninger.

Rudolf Meissner, teknisk sjef i IVAR, ser store muligheter i samarbeidet med Quantafuel.

- Vi har lenge vært på utkikk etter resirkuleringsløsninger som gir enda høyere materialgjenvinningsgrad for den plasten vi sorterer ut. Quantafuel kan ta imot plast som ellers har liten verdi i gjenvinningsindustrien. Derfor håper vi at kjemisk gjenvinning kan gi oss en enda høyere miljøscore enn den vi oppnår i dag", sier Meissner.

En milepæl

Geminor er partner med Quantafuel og er ansvarlig for logistikken når IVARs plastavfall eksporteres til kjemisk gjenvinning i Danmark.

Country Manager i Norge, Kjetil Hausken, ser den kjemisk fremstilte oljen som en milepæl i arbeidet med å øke gjenvinningsgraden for plastavfall i Norge.

Kjetil Hausken er Country Manager i Norge.

- Som aktør i denne prosessen er det flott å endelig se et ferdig oljeprodukt basert på kjemisk resirkulering av plast. Testene viser at de plastkvalitetene som vi forbrukere kjenner best, som LDPE- og PP-film, egner seg godt til dette formålet", sier Kjetil Hausken.

"Det er en kontinuerlig prosess i Norge og Skandinavia å finne, separere og bearbeide de riktige plastene som egner seg for pyrolyse, sier Hausken.

- Innsamling av plast til kjemisk gjenvinning krever ikke bare riktig type plast, men også riktig kvalitet og renhet. Det er viktig at flere aktører blir kjent med denne prosessen, for vi er avhengige av høy sorteringsgrad og store volumer for å øke plastgjenvinningen og samtidig nå våre felles internasjonale mål", sier Hausken.

- Kunnskap, gode rutiner og tilpasset utstyr er viktige faktorer i dette arbeidet", avslutter Kjetil Hausken i Geminor.