Daglig leder Petur Thor (t.v.) og driftssjef Grzegorz Swora er fornøyde med overgangen fra fossil til helelektrisk drift ved Geminors anlegg på Storøy på Karmøy. Teknologiskiftet sparer lokalsamfunnet for 170 tonn CO2e, noe som tilsvarer at en personbil kjører 17 ganger rundt ekvator.
Daglig leder Petur Thor (t.v.) og driftssjef Grzegorz Swora er fornøyde med overgangen fra fossil til helelektrisk drift ved Geminors anlegg på Storøy på Karmøy. Teknologiskiftet sparer lokalsamfunnet for 170 tonn CO2e, noe som tilsvarer at en personbil kjører 17 ganger rundt ekvator.

Geminor faser ut bruk av fossilt drivstoff på Storøy-hub - Sparer klimaet for 170 tonn CO2e per år

19. november 2024
Skrevet av 

Geminor går fra diesel til elektrisitet på Storøy-anlegget på Karmøy. Teknologiskiftet kutter det årlige utslippet fra anlegget med 170 000 kilo CO2e. Det tilsvarer en personbil som kjører rundt ekvator 17 ganger. 

Overgangen fra fossilt drivstoff til helelektrisk drift ved prosesseringsanlegget på Storøy sparer lokalsamfunnet for unødige klimautslipp. Ifølge International Civil Aviation Organization (ICAO) tilsvarer den årlige reduksjonen i CO2e, utslippet fra et gjennomsnittlig personkjøretøy som kjører rundt ekvator 16,9 ganger.

"Geminor jobber for en grønnere verden, og denne ambisiøse oppgraderingen av prosessanlegget er helt i tråd med selskapets bærekraftambisjoner," sier Petur Thor, daglig leder av Storøy-anlegget.   

Skifte til ren teknologi
Geminors Storøy-anlegg har spesialisert seg på løsninger som er i tråd med EUs handlingsplan for sirkulær økonomi. I 2023 prosesserte anlegget rundt 20 000 tonn trevirke for gjenvinning til sponplater.   

Gjennom året slapp den dieseldrevne kvernen ut rundt 174 000 kg CO2e. Det mente selskapet at ikke var godt nok. Derfor har Geminor investert tungt i å elektrifisere anlegget slik at den dieseldrevne maskinparken, som brukte 28 liter diesel per time, ble byttet ut med topp moderne elektrisk utstyr som både er mer effektive og mer støysvake.    

Mindre støy gjør at prosessanlegget kan være i aktivitet større deler av døgnet og dermed øker produktiviteten.    

Kan doble kapasiteten ved anlegget
Investeringen på Storøy gjør at Geminor planlegger å doble behandlingskapasiteten for trevirkebehandling. Det baner vei for nye forretningsmuligheter.   

Petur Thor forteller:   

"På kort sikt kan vi levere mer trevirke til gjenvinning, som flytter avfallsløsninger høyere opp i gjenvinningshierarkiet. Med en mobil elektrisk kvern på plass har vi også som mål å være først i vår region til å tilby tjenester for behandling av hageavfall og trevirke".   

"Vi ser også vårt oppgraderte anlegg som en ideell, sentralisert hub for eksport av avfallsvirke via skip. I dag transporteres mye av avfallsvirket med lastebiler til ulike mottaksanlegg. Ved å omdirigere disse leveransene til vårt grønne anlegg på Storøy, vil mer trevirke behandles uten utslipp. I tillegg vil transportutslippene reduseres betydelig," avslutter Petur Thor, daglig leder av Storøy-anlegget.