Geminors strategi med å eksportere RDF for avfall til energianlegg til flere europeiske land kombinert med intern forsyning til britiske leverandører har vært sentral for den vedvarende veksten. Sterke langsiktige partnerskap i Sverige og Danmark, hvor eksporten økte med henholdsvis 38 % og 21 %, sammen med en stabil tilstedeværelse i Norge og nye partnerskap i Finland fra 2024, har forsterket selskapets markedstilstedeværelse og stabilitet midt i svingninger, og ytterligere befestet posisjonen som en pålitelig og tilpasningsdyktig leverandør.
I 2024 behandlet Geminor UK totalt 645 947 tonn avfall, inkludert 90 000 tonn fra Irland. Med 364.581 tonn eksportert til europeiske markeder, ble de resterende 191.366 tonn tildelt innenlandske avtakere, noe som understreker den strategiske balansen mellom eksport og lokale avfall-til-energi-løsninger. Denne fleksibiliteten gjør at Geminor kan tilpasse seg endrede markedsforhold, og sikre konsistente avfallshåndteringsløsninger for partnerne.
– Vi er veldig fornøyde med å ligge i forkant av konkurrentene. Våre mangfoldige eksportdestinasjoner og stabile partnerskap sikrer at vi forblir Storbritannias største eksportør og en pålitelig leverandør for våre kunder, og tilpasser oss deres behov i et utviklende marked, sier Oliver Caunce, Country Manager UK.
Det britiske avfallsmarkedet står overfor betydelige endringer i 2025 og 2026, med rundt 5 millioner tonn ny forbrenningskapasitet som forventes å komme online. Økningen av deponiavgiften i april 2025 vil sannsynligvis flytte avfallsstrømmer mot energigjenvinningsløsninger, inkludert RDF-eksport. Imidlertid vil virkningen av økt innenlandsk energi-fra-avfall (EfW)-kapasitet og nye karbonkostnader skape usikkerhet i markedet, og reise spørsmålet:
Hvor vil markedet gå? Blir det overskudd av avfall, eller vil innenlandsk kapasitet absorbere det?
Midt i denne usikkerheten gir Geminors fleksibilitet en fordel. "Vi betjener flere oppstrømsmarkeder i Europa og tror at Storbritannia vil forbli et stabilt marked for RDF-eksport. Men hvis det britiske markedet skifter mot mer innenlandske løsninger på avfall til energi, er vi godt forberedt på å erstatte redusert britisk RDF-eksport med andre oppstrømsmarkeder der etterspørselen etter utsalgssteder for RDF fortsatt er sterk, sier Kjetil Vikingstad, grunnlegger og hovedeier i Geminor.