HUB i Landskrona, Sverige.
HUB i Landskrona, Sverige.

Geminor oppgraderer sentral svensk HUB

26. oktober 2023
Skrevet av 

En investering på over 10 millioner kroner skal sørge for en dobling av avfallshåndteringen og øke sikkerheten på Geminors prosesserings- og lagringsanlegg i Landskrona.

Geminors HUB i Landskrona i Sverige, som ble etablert i 2015, skal nå gjennomgå en betydelig oppgradering. Selskapet har som mål å utvikle det 35 000 m² store anlegget fra en C-tillatelse til en B-tillatelse, noe som betyr at kapasiteten for både lagring og håndtering av avfall kan økes betydelig.

"Vi starter nå søknadsprosessen for å utvikle og forberede HUB-en for fremtidig drift. En slik prosess er omfattende og kan ta opptil tre år", sier Per Mernelius, Country Manager for Geminor i Sverige.

Geminors største HUB

Anlegget i Landskrona er i dag det eneste i Geminor-konsernet som kan ta imot avfall med både bil og tog, og det ligger dessuten i umiddelbar nærhet til havnen. Landskrona er dermed et sentralt anlegg for lagring og behandling av avfall til energigjenvinning for flere store EfW-anlegg i regionen.

"En oppgradering fra C- til B-tillatelse vil gjøre det mulig for oss å tredoble lagringskapasiteten fra dagens 10 000 tonn RDF og SRF. Fullt utbygd vil Landskrona-anlegget bli Geminors største, med kapasitet til å håndtere nesten 100 000 tonn avfallsfraksjoner, noe som er dobbelt så mye som vi kan håndtere i dag. Med den nye kapasiteten blir HUB-en større enn anleggene i Oxelösund og Aalborg, sier Mernelius.

Per Mernelius, administrerende direktør i Geminor SWE

Reduserer utslippene

B-tillatelsen stiller høyere krav til utslipp, brannsikkerhet og risikovurderinger, noe som innebærer oppgradering av eksisterende lagerbygning og asfaltering av hele anleggsområdet. Dette vil åpne for behandling av nye avfallsfraksjoner, som biodrivstoff, plast og papiravfall for gjenvinning.

"Denne oppgraderingen er ikke bare nødvendig, men avgjørende for å kunne tilby mer varierte og bærekraftige tjenester i fremtiden. Et av tiltakene vil være å drive HUB-en med en helt fossilfri maskinpark", sier Mernelius.

"En oppgradert HUB med større kapasitet vil bety at vi kan øke fleksibiliteten og tilrettelegge bedre for våre partnere i regionen," avslutter CM for Geminor i Sverige, Per Mernelius.