Stefan Nyrud, produksjonssjef i Landskrona Energi, Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor, og Per Mernelius, Country Manager for Geminor Sverige, åpnet huben i Landskrona.
Stefan Nyrud, produksjonssjef i Landskrona Energi, Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor, og Per Mernelius, Country Manager for Geminor Sverige, åpnet huben i Landskrona.

Geminor styrker svensk energiforsyning med nyåpnet anlegg

26. september 2024
Skrevet av 

Geminor har gjenåpnet sitt prosessanlegg i Landskrona i Sverige. Anlegget leverer brensel til Landskrona Energi og er en viktig del av områdets helt fossilfrie fjernvarmesystem.

Gjenåpningen skjer etter omfattende oppgraderinger etter en brann i 2019. Anlegget har nå forbedret kapasitet og sikkerhetstiltak, noe som gjør at det mer effektivt behandler RDF og SRF, som er avgjørende for energigjenvinningsanlegg i hele Norden.

Et partnerskap med lokal verdi‍

Samarbeidet mellom Geminor og Landskrona Energi har betydelig verdi for lokalsamfunnet. Med 100 % fossilfri fjernvarme får innbyggerne rimelig energi, samtidig som de bidrar til lavere klimagassutslipp.

Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor, understreker at slike partnerskap er avgjørende for å nå Europas bærekraftsmål:

- Gjennom dette partnerskapet viser vi hvordan effektive og bærekraftige løsninger kan bidra til å nå lokale og globale miljømål.

Omtrent 50 avfallsmottakere og Geminor-partnere fra Danmark, Storbritannia, Sverige, Norge og Nederland deltok på åpningsarrangementet.

Høykvalitetsdrivstoff for fossilfri oppvarming

Siden 2012 har Geminor årlig levert rundt 30 000 tonn høykvalitets RDF til Landskrona Energi. Det har gjort selskapet til en pålitelig partner i regionens overgang til fossilfri energi.

Stefan Nyrud, produksjonssjef i Landskrona Energi, fremhever den avgjørende betydningen RDF har for både energiproduksjon og miljøpåvirkning:

- Geminors RDF-leveranser er avgjørende for at vi kan levere kostnadseffektiv og miljøvennlig oppvarming. For at vi skal være driftseffektive stiller vi strenge krav til RDF-en vi mottar - papir, tre og plast. Geminor oppfyller disse kravene år etter år. Drivstoffet har riktig sammensetning og lavt fuktighetsinnhold, som gir høy effektivitet. Denne forutsigbarheten har vært nøkkelen til å redusere karbonutslippene og nå bærekraftsmålene.

I 2023 produserte Landskrona Energi 245 GWh fjernvarme og 37 GWh elektrisitet, som forsynte boliger og bedrifter i hele regionen. Anlegget er en del av Landskrona Energis fjernvarmenettverk, som forbinder flere byer og anlegg. Samarbeidet med regionale energileverandører som SYSAV og Øresundskraft sikrer effektiv energidistribusjon og bærekraftig bruk av ressurser i regionen.

Knutepunkt for kunder over hele Europa

Det oppgraderte Landskrona-anlegget har en strategisk beliggenhet med tilgang til vei, jernbane og sjø. Anlegget lagrer og behandler RDF og SRF, som er avgjørende for store energigjenvinningsanlegg. Den økte kapasiteten på Landskrona-anlegget bidrar til å håndtere mer avfall fra deponier i land som Storbritannia, Polen og Italia, noe som reduserer karbonutslippene.

Per Mernelius, Country Manager for Geminor Sverige, påpeker at forbedringene har gjort anlegget i stand til å møte den økende etterspørselen: <br><br>- Oppgraderingene i Landskrona gjør det mulig for oss å levere avfall-til-energi-løsninger mer effektivt, samtidig som vi opprettholder høye sikkerhetsstandarder. Dette knutepunktet er nå avgjørende for å betjene kunder over hele Europa.

Betydelig potensial for fremtidig vekst

I takt med at energibehovet øker, utforsker Geminor og Landskrona Energi ny teknologi for å forbedre drivstoffkvaliteten ytterligere og redusere miljøavtrykket.

Nyrud ser et betydelig potensial for fremtidig vekst: <br><br>- Vi ser fram til at samarbeidet utvikler seg videre, særlig når vi utforsker drivstoffkvalitet og logistikkinnovasjoner for å redusere karbonavtrykket vårt.

Med sitt oppgraderte anlegg og sin dokumenterte erfaring med å levere drivstoff av høy kvalitet, framstår Geminor som en viktig støttespiller i Sveriges arbeid for bærekraftig energi og reduserte utslipp.