Det er 10 år siden Landskrona Energis energigjenvinningsanlegg ble åpnet for å levere strøm og fjernvarme fra Helsingborg i nord til Lund i sør. Anlegget har i dag en kapasitet på 60 000 tonn sortert restavfall (RDF) per år, samt 20 000 tonn returtrevirke (klasse 1) og 10 000 tonn skogsflis. Ved full produksjon kan selskapet levere 50 MW elektrisitet og 160 000 MW varme per år bare fra avfallskjelen.
Stefan Nyrud, produksjonssjef ved Landskrona Energi, kan se tilbake på ti produktive år for anlegget i Sør-Sverige, hvorav de to siste har vært de mest utfordrende.
- Fra starten av COVID i mars 2020 til april 2021 var det tidvis vanskelig å få tak i drivstoff. Ved årsskiftet 2020-21 var lageret nesten helt tomt, noe vi aldri har opplevd før. Som følge av dette måtte vi gjøre noen endringer i rutinene våre, blant annet erstatte RDF med rundt 1000 tonn avfallstrevirke. Perioden vi har vært gjennom, viser oss hvor viktig det er med god forutsigbarhet og lagerkapasitet, sier Nyrud.
Mindre proaktiv
Begrenset bevegelsesfrihet har også hemmet operatøren.
- Fordi kvaliteten på avfallsbrenselet er spesielt viktig for driften av kjelen vår, har vi normalt regelmessige besøk hos leverandørene for å kontrollere sluttproduktet. Dette har åpenbart vært vanskelig det siste året. I tillegg har det vært utfordrende å være proaktiv i et marked der både betalingsviljen hos produsentene og regelverket er i stadig endring. "Leveransene våre har stort sett kommet innenlands fra Sverige eller Norge, men vi har også fått RDF fra både Tyskland og Italia de siste årene", sier Nyrud.
Men COVID-perioden har ikke bare vært negativ, forklarer Stefan Nyrud.
- Faktisk har den 10 år gamle kjelen vår fungert svært godt i denne perioden, og 2020 var det beste driftsåret noensinne med 97 % oppetid. Forklaringen er sannsynligvis at vi har hatt god revisjonsplanlegging og færre flaskehalser de siste par årene. Denne prosessen har også vist at et homogent og renere brensel gir oss mindre slitasje, sier Nyrud.
10 års samarbeid forlenget
Geminor har levert rundt 30 000 tonn RDF årlig til Landskrona Energi de siste 10 årene. Det er 50 prosent av det totale volumet som det skånske selskapet brenner per år.
Country Manager for Geminor i Sverige, Per Mernelius, er svært fornøyd med forlengelsen av avtalen og ser frem til å fortsette samarbeidet.
- Samarbeidet er et godt eksempel på hvordan avfallsmarkedet er i stadig endring. "De første årene betalte Landskrona Energi for det brenselet vi håndterte for dem, men siden 2015 har selskapet fått gatebetaling for de volumene de forbrenner", sier Mernelius.
- Å sikre gode og stabile leveranser av RDF, SRF og andre fraksjoner har vært en utfordring for mange bransjeaktører i denne perioden. Dette viser hvor viktig det er å ha tilgang til flere markeder, god lagringskapasitet og punktlige transportløsninger, avslutter Per Mernelius i Geminor Sverige.