Et eksempel på kvalitetskontroll av sekundært drivstoff under transport utført av et uavhengig laboratorium
Et eksempel på kvalitetskontroll av sekundært drivstoff under transport utført av et uavhengig laboratorium

Geminor lanserer kvalitetskontroll av RDF og SRF på farten

13. juni 2024
Skrevet av 

Avfallshåndterings- og handelsselskapet Geminor innfører nye kvalitetskontroller på sekundært brensel under transport for å sikre kvaliteten på SRF og RDF. Testene utføres av et uavhengig laboratorium.

Testene av avfall til energigjenvinning startet som et pilotprosjekt i vår og har til nå blitt utført på Solid Recovered Fuel (SRF) fraktet på lastebiler i og fra Polen. Årsaken til testingen er i hovedsak utfordringer med lavere brennverdi i avfallet, blant annet på grunn av tidvis høye fuktnivåer. Hensikten med testingen er også å kunne kontrollere nivåene på andre stoffer i avfallet, så som klor- og svovelinnhold.

En økning i fuktinnhold har en direkte innvirkning på brennverdien til SRF, og er derfor viktig å ha kontroll på, forklarer Wojciech Oset, Account and TFS Manager hos Geminor Polen.

- Vi har sett en variasjon i kvaliteten på avfallet fra produsenter over tid, noe som gjør disse tilfeldige kvalitetskontrollene nødvendige. Ved å utføre testene sikrer vi at avfallet til energigjenvinning er tilpasset behovet til mottaker, noe som kommer både avfallsprodusentene og mottakerne til gode," forteller Oset.

Pilotprosjektet gjennomføres i samarbeid med et uavhengig polsk laboratorium som følger internasjonale standarder innen testing. Materialprøvene fra avfallet tas av laboratoriepersonellet direkte fra lastebilen etter at denne har forlatt produsentens anlegg. Resultatene av analysen er klart innen to uker fra testtidspunktet.

- Ved å iverksette disse kontrolltiltakene kan vi overvåke avfallstransportene over tid, og dermed bidra til å forbedre den generelle kvaliteten på avfallet vi leverer, sier Wojciech Oset.

- Med dette initiativet ønsker vi å vise åpenhet med samarbeidspartnerne våre i hele verdikjeden. Testene er i tråd med vårt mål om å øke både kvaliteten og effektivitet på avfallshåndteringen i Europa, sier Oset.

- Etter hvert som vi går videre med dette prosjektet, kan det bli en potensiell modell for testing i andre Geminor-markeder og for andre avfallsfraksjoner, avslutter Wojciech Oset, Account and TFS Manager hos Geminor Polen.