<i><span>Fra
en nylig inspeksjon av den mobile sorteringslinjen for vrakbark på Begna Bruk AS: Fra venstre, Sjur Buraas, Johan Olø og
Peter Roland fra Geminor; samt Piroz Kristedt og Martin Edberg fra Jönköping
Energi.</span></i>
Fra en nylig inspeksjon av den mobile sorteringslinjen for vrakbark på Begna Bruk AS: Fra venstre, Sjur Buraas, Johan Olø og Peter Roland fra Geminor; samt Piroz Kristedt og Martin Edberg fra Jönköping Energi.

Vil sende store mengder norsk vrakbark til energigjenvinning

11. mars 2024
Skrevet av 

Vrakbark har lenge vært et ubenyttet biprodukt i Norge. Det ønsker Geminor å gjøre noe med, og satser nå på produksjon av en renset vrakbarkfraksjon tiltenkt energigjenvinningsanlegg i Sverige. – Årlig deponeres store mengder norsk vrakbark som ellers kunne blitt benyttet som brensel i energigjenvinningsanleggene, forteller daglig leder i Geminors datterselskap Bøn Biobrensel AS, Johan Olø. 

Spillbark er et biprodukt fra bark som faller av tømmeret under håndtering på sagbruk eller under transport. I Sverige har det lenge vært tradisjon for å bruke biprodukter som bark og flis til energigjenvinning, mens man i Norge stort sett betrakter avfallsbark som navnet tilsier: Som avfall. Derfor ligger det mange hauger med uutnyttet spillbark på norske sagbruk og andre steder der tømmer håndteres.

Bøn Biobrensel AS (Bøn Biofuel), et datterselskap av Geminor, har i mange år oppgradert biprodukter fra norske sagbruk. Nå vil selskapet også satse på norsk avfallsbark, sier daglig leder Johan Olö.

"Norske sagbruk har lenge vært interessert i å oppgradere avfallsbark, men en slik fraksjon har vært for dyr å produsere. Nå melder imidlertid svenske energigjenvinningsanlegg om behov for norsk avfallsbark, noe som har skapt det rette markedet for oss til å starte produksjon av en sortert og behandlet fraksjon for energigjenvinning, sier Olö.

"Det at vi nå kan utnytte bark som ellers ville blitt deponert og sluppet ut klimagasser, er en god løsning for alle. Sagbrukene blir kvitt avfall de ikke kan bruke, mens energigjenvinningsanleggene får bærekraftig drivstoff. Dermed reduserer dette avtaket CO2-utslippene", forklarer Johan Olö.

 Klargjør med sikting og kverning

Som en del av oppstartsprosjektet har Bøn Biobrensel samarbeidet tett med Jönköping Energi i Sverige om en leveranse på 25 000 tonn behandlet bark. Samarbeidet har ført til en investering i en mobil sorteringslinje som kan produsere fraksjonen på stedet. En effektiv sorteringslinje gjør at mindre mengder bark må males, noe som også reduserer utslippene i prosessen.

Sorteringslinje i drift hos Moelven Numedal AS (cred: Moelven Numedal AS).

Piroz Kristedt, Head of Energy Contracts i Jönköping Energy, mener at prosjektet har bidratt til å videreutvikle fraksjonen for avfallsbark.

"Vi har hatt et langvarig samarbeid med Geminor, noe som har gjort det enkelt for oss å satse på dette prosjektet. Fraksjonskvaliteten har hele tiden vært en risikofaktor, men Geminors innsats for å finne nye sorteringsmetoder, organisere returtransporter og etablere nye partnerskap med sagbrukene har gjort dette til en velfungerende løsning for oss", sier Kristedt.

Johan Olö ser nå et potensial for å sende tusenvis av tonn behandlet barkavfall til nordiske anlegg hvert år.

"Et stort norsk sagbruk sitter normalt igjen med rundt 5 000 tonn barkavfall i året. Det betyr at tusenvis av tonn spillbark blir liggende ubrukt på sagbrukene i Norge. Vår jobb nå er å øke bevisstheten om bruken av barken, og samtidig levere spillbark der det er behov, avslutter Johan Olö i Bön Biobrensel AS.