Geminor vokser i et turbulent 2022

19. januar 2023
Skrevet av 

Geminor håndterte 1,82 millioner tonn avfall i Europa i fjor, en økning på nesten 9 prosent fra 2021. Samtidig er dette en mer beskjeden vekst enn selskapet hadde forventet. "Bransjen har hatt et turbulent år med betydelige endringer i flere markeder", sier Kjetil Vikingstad, administrerende direktør i Geminor.

I 2022 håndterte Geminor totalt 1 815 281 tonn - en økning fra 1 670 907 tonn i 2021. Gjenvinning av restavfall til energi (RDF/SRF) vokser med hele 14 prosent og utgjorde i fjor over 2/3 av det totale volumet som selskapet håndterte i Europa.

Treavfall til material- og energigjenvinning, som er den nest største fraksjonen etter RDF, falt med 4,5 prosent i fjor, mens papp og papir (RCP) falt med 21 prosent. Mengden farlig avfall til deponi utgjør en beskjeden andel av totalen, men økte i fjor med 41 prosent. Håndtering og behandling av plastavfall, som har vært et fokusområde for Geminor sammen med partnerselskapet Quantafuel, ble mer enn tredoblet i 2022 sammenlignet med året før.

Daglig leder i Geminor, Kjetil Vikingstad.

- Det er gledelig å se at vi har klart å øke volumene våre ganske betydelig fra 2021, og vi kan være fornøyde med fjoråret totalt sett. Samtidig hadde vi forventet en noe større økning, men et turbulent år forårsaket av krigen i Ukraina, høy inflasjon, høye energipriser og lavere aktivitet har ført til reduserte avfallsvolumer og en ny markedssituasjon, forklarer Kjetil Vikingstad, CEO i Geminor.

Betydelige endringer i individuelle markeder

"Endringene vi ser i 2022 har fått ulike konsekvenser for gjenvinningsbransjen i de landene der Geminor har kontorer, sier Vikingstad.

- Vi har måttet tilpasse oss en ny virkelighet på noen av markedene i Europa. For eksempel har land som Tyskland og Finland gått fra å være eksport- til importmarkeder. I Storbritannia tar stadig flere nasjonale aktører en større andel av avfallsvolumene, og mindre går til eksport. "Her har vi sikret oss mer nasjonalt salg det siste året", sier Vikingstad.

- I Norge, som er vårt største marked, har vi håndtert nesten de samme volumene som i 2021. I 2022 opplever vi et mer etablert og stabilt marked, sier Vikingstad.

- Den internasjonale fellesnevneren for 2022 er en klar økning i konkurransen om avfallsvolumene i markedet, sier Vikingstad.

Vekst i sør og øst

Samtidig har de nyere overskuddsmarkedene i Sør- og Øst-Europa vist vekst for Geminor, noe som bidrar til å forsyne andre land og balansere og stabilisere markedet.

- I 2022 har Italia vært et viktig eksportmarked for oss, og vi har sikret leveranser av viktige avfallsressurser til aktører både i Sentral-Europa og i Norden. Markedet i Polen fortsetter også å utvikle seg, og vi har hatt flere RDF-leveranser, blant annet til Tyskland. Også i Danmark har vi hatt et godt år, og vi har klart å øke eksporten av avfallstrevirke betydelig, sier Vikingstad.

- Hvis det er noe 2022 har lært oss, så er det viktigheten av å være til stede i flere markeder. Derfor er vår ambisjon å bidra til å utvikle nye overskuddsmarkeder, inkludert Frankrike, slik at vi trygt kan levere til de europeiske industriaktørene i fremtiden", avslutter Kjetil Vikingstad, CEO i Geminor.