Finland går fra eksport- til importmarked

22. desember 2022
Skrevet av 

I Finland har markedet for avfallsprodukter blitt snudd på hodet på kort tid. Det er tre grunner til at landet har gått fra å være et eksportland til å bli et importland, sier Ismo Hiltunen, Country Manager for Geminor i Finland.

Så lenge Geminors datterselskap Gemifin OY har operert på det finske markedet, har avfallshåndtering handlet om eksport. Siden 2011 har selskapet eksportert mellom 100 000 og 150 000 tonn avfall til material- eller energigjenvinning til Sentral-Europa hvert år.

Men nå har denne trenden snudd, sier Ismo Hiltunen, Country Manager for Geminor i Finland.

- "I løpet av de siste par årene har det finske markedet endret seg radikalt, og vi ser nå et større behov for import av avfallsprodukter. Den reduserte tilgangen på avfall i Finland har ført til at eksporten nesten har stoppet helt opp, og dette er noe som sannsynligvis vil fortsette i overskuelig fremtid", sier Hiltunen.

Tre hovedårsaker

"Det er tre hovedgrunner til at avfallsmarkedet er i endring i Finland", forklarer Hiltunen.

- Mindre restavfall på det finske markedet henger sammen med økt politisk fokus på kildesortering og mindre avfall generelt på markedet. Finland har blitt et av de ledende landene i EU når det gjelder resirkulering av matavfall, plast og papir. Fra sommeren 2023 kommer det også strengere krav til sortering av plast, noe som vil påvirke restavfallsmengdene, sier Hiltunen, som peker på lavere økonomisk aktivitet som årsak til nedgangen i de nasjonale avfallsmengdene.

En annen årsak er krigen i Ukraina, der Russland og Hviterussland nå er utestengt fra det finske markedet. "Dette er spesielt merkbart fordi Finland har hatt flere økonomiske bånd til Russland enn de fleste land i Europa", forklarer Hiltunen.

- Et eksempel er importen av trevirke fra Russland, der rundt 2 millioner kubikkmeter ble brukt til energigjenvinning i året. Dette er nå et avsluttet kapittel. I tillegg har importen av kull, olje og gass stoppet opp, noe som skaper ubalanse i energimarkedet. Dette øker betydningen av energiproduksjon fra restavfall", sier Hiltunen.

Ismo Hultinen er landssjef for Geminor Finland.

Økt forbrenningskapasitet

En tredje og viktig årsak er at finske kommuner har økt den nasjonale forbrenningskapasiteten kraftig de siste par årene. I år ligger kapasiteten for energigjenvinning av avfall på rundt 2,2 millioner tonn årlig, noe som er en økning på 10 % på kort tid.

- To store fjernvarme- og WtE-anlegg har nylig blitt bygget og utvidet i Finland. Luonavoima i Salo utenfor Åbo ble bygget i 2021 og har en kapasitet på 120 000 tonn. I tillegg har Vantaan Energia, som leverer varme til Helsingforsområdet, økt sin WtE-kapasitet med 200 000 tonn. Utover dette har flere andre anlegg byttet brensel fra russisk bioflis til SRF. Dermed har både SRF og RDF blitt mer ettertraktet i Finland, men det nasjonale markedet kan ikke levere nok", sier Hiltunen.

Plast blir viktig i det "nye" markedet

Store endringer byr ofte på utfordringer. Men for Geminor handler det om å planlegge godt og tenke langsiktig.

- "Vi tror at plastavfall for mekanisk og kjemisk gjenvinning vil bli viktigere i Finland i fremtiden, og dette er noe vi vil jobbe mer med", sier Hiltunen.

- I dag driver vi to HUB-er i Finland, der vi leverer SRF som brensel til både fjernvarmeanlegg og sementproduksjon. I fremtiden vil vi jobbe hardt for å sikre skreddersydd brensel til finske anlegg. I dagens marked er det viktig å ha internasjonal tilgang til riktig type avfallsbasert brensel, noe vi sikrer gjennom vår tilstedeværelse i flere europeiske land. Samtidig kan etableringer i nye overskuddsmarkeder i Europa utgjøre en stor forskjell for leveransene til Finland i fremtiden, avslutter Ismo Hiltunen, Country Manager for Geminor i Finland.