Forbrenningsanleggene i Norden er ofte mer effektive enn i Storbritannia på grunn av fjernvarmeproduksjonen.
Forbrenningsanleggene i Norden er ofte mer effektive enn i Storbritannia på grunn av fjernvarmeproduksjonen.

- Energigjenvinning i Storbritannia må bli mer effektiv

3. april 2023
Skrevet av 

Energigjenvinningsindustrien i Storbritannia vil spille en viktig rolle i produksjonen av sårt tiltrengt energi i fremtiden. Men bransjen må bli mer effektiv for å nå nullutslippsmålene og de internasjonale bærekraftstandardene. "Mangelen på fjernvarme gjør de britiske EfW-anleggene mindre effektive enn de nordiske anleggene", sier Oliver Caunce, Country Manager for Geminor UK.

Energigjenvinning er en voksende industri i Storbritannia, og aktørene i markedet har blitt stadig viktigere i tider med energikrise i Europa. De siste dataene fra byrået Footprint Services viser at det i 2021 ble brukt litt over 15 millioner tonn sekundært brensel i totalt 53 WtE-anlegg i Storbritannia. Anleggene tilførte totalt 1,8 GWh energi til samfunnet i løpet av samme år. Energigjenvinning av avfall har økt med hele 400 % siden 2006, en vekstrate som ingen andre europeiske land kan vise til.

Likevel har effektiviteten i britiske kraftverk ennå ikke nådd sitt fulle potensial. Denne må økes for å bidra til karbonnøytralitet og de ambisiøse utslippsmålene i Europa, sier Oliver Caunce, CM i Geminor UK.

- Det har ikke vært nok fokus på å utnytte varmeenergi i form av fjernvarme og industridamp i Storbritannia. For øyeblikket gir generatorene for elektrisitetsproduksjon kombinert med varmeproduksjon bare en utnyttelsesgrad på rundt 60 prosent i det britiske energigjenvinningsmarkedet. Når systemet inkluderer fjernvarme, er potensialet nærmere 100 prosent, sier Oliver Caunce.

Oliver Caunce er CM i Geminor UK.

Til sammenligning er mange av de skandinaviske EfW-anleggene fullt ut tilpasset produksjon av både fjernvarme og damp som energi til bedrifter. Dette er ikke bare mer effektivt, men reduserer også karbonavtrykket.

- Behov for å øke effektiviteten

Etter hvert somavfallsmengdene i Storbritannia går ned, blir konkurransen om avfallsressursene i EU stadig hardere. Etter mange år med vekst står Storbritannia nå overfor en nedgang i den totale tonnasjen, noe som igjen har ført til en nedgang i eksporten av RDF og SRF. På sikt kan det britiske markedet gå fra å være et eksportmarked til å bli et importmarked for energigjenvinning av avfall - omtrent i samme retning som både Tyskland og Finland utvikler seg i dag.

"Med den sannsynlige innføringen av kvotesystemet ETS i Storbritannia i 2026 - som vil medføre en ekstra kostnad på rundt 40 euro per tonn ved forbrenning - er britiske forbrenningsanlegg tvunget til å øke effektiviteten dramatisk for å være konkurransedyktige", sier Oliver Caunce.

- "For å være konkurransedyktig må forbrenning av spesialavfall som RDF være like bærekraftig i Storbritannia som i Norden. Først da kan det forsvares å skape energi i Storbritannia og ikke eksportere avfallet til andre markeder. Men for å komme dit må vi øke effektiviteten i anleggene her i landet, avslutter Oliver Caunce, CM i Geminor UK.