Digitalisering vil gjøre avfallshåndteringen mer effektiv og bærekraftig

30. juni 2022
Skrevet av 

Geminors eget logistikksystem, Gemisoft, er en forsmak på mulighetene som ligger i digitaliseringen av internasjonal avfallshåndtering. - "Fullt integrerte, digitale logistikksystemer vil bidra vesentlig til å skape en velfungerende sirkulær økonomi", sier Chief Digital Officer i Geminor, Andreas Runde Nygaard.

- Gemisoft er kort sagt det viktigste verktøyet vi har, og et kjernesystem i vår virksomhet, sier Chief Digital Officer i Geminor, Andreas Runde Nygaard.

Han er i dag ansvarlig for programvaren, som ble utviklet i 2012 og inneholder viktig informasjon og data for logistikk, kontrakter og prosjekter. I Gemisoft kan avfallsprodusenter og -kunder, den aktuelle transportøren og mottakeren følge og kontrollere en avfallstransport fra start til slutt. Gemisoft inneholder også all TFS-dokumentasjon (Transfrontier Shipment of waste) som kreves for å sende avfall over landegrensene i Europa.

Gemisoft er utviklet for datainnsamling og rapportering, noe som også gjør det mulig å sammenligne CO2e-utslipp for ulike prosjekter og transportmetoder. Dette er noe Geminor vil gjøre tilgjengelig for partnere i fremtiden.

- Hensikten er å gi alle partnere så god oversikt som mulig, både når det gjelder kontrakter, tonnasje, status på transporter og miljøregnskap. Som en av Norges største aktører innen TFS-tjenester er Gemisoft spesielt viktig for vår virksomhet, sier Nygaard, som for tiden arbeider med en sikkerhetsmessig og teknisk oppgradering av programvaren.

Andreas Runde Nygaard fra Geminor.

- Systemet vårt har blant annet en integrasjon som "snakker" med systemene til enkelte fergeselskaper. Integrasjonen betyr at de har umiddelbar tilgang til all informasjon om transporten vår og kan gjøre de nødvendige forberedelsene. Samtidig har vi full oversikt over når skipene seiler og når de ankommer havn", sier Nygaard.

Stort digitalt potensial

Europa ligger i dag langt fremme når det gjelder å utnytte mulighetene som en heldigitalisert internasjonal transportbransje kan gi. "Omfattende integrasjon vil effektivisere logistikken betydelig og samtidig redusere potensielle feilkilder", sier Nygaard.

- "I løpet av dette tiåret vil vi ha systemer i Europa der alle parter - speditører, transportører, mottakere og myndigheter - er integrert og mottar samme dokumentasjon og data kontinuerlig. Det betyr for eksempel digitale signaturer ved grenseovergangene og slutt på manuell inntasting av data i Excel-skjemaer, lange e-postutvekslinger og tidkrevende byråkrati", sier Nygaard.

Digitalisering vil øke kvaliteten på tjenestene og forbedre leveringspåliteligheten. Samtidig vil miljørisikoen reduseres ved at vi unngår at avfall kommer på avveie og at vi unngår overbelastning", sier Nygaard.

Blir stadig viktigere innen plastgjenvinning

Plastgjenvinningsselskapet Quantafuel har Geminor som partner når det gjelder innsamling og behandling av plastavfall for kjemisk eller mekanisk gjenvinning. SVP Strategy and Sustainability i Quantafuel, Thomas Steenbuch Tharaldsen, ser stor nytte av digitale verktøy som Gemisoft i hverdagen.

Thomas Steenbuck Tharaldsen fra Quantafuel.

- Med Gemisoft kan vi dokumentere hvor avfallet samles inn, hvordan det transporteres og hvordan det blir til ny plast gjennom hele verdikjeden. Dette har gitt oss den nødvendige dokumentasjonen for å få sertifikater fra både ISCC PLUS og REDcert2, noe som er avgjørende for å etablere oss som en pålitelig aktør innen gjenvinning av plast, sier Tharaldsen.

- Åpenhet og sporbarhet i avfallshåndteringen vil være avgjørende for å nå EUs resirkuleringsmål. Digitalisering betyr at alle vet nøyaktig hvor avfallet kommer fra og at det behandles på en ansvarlig måte. Transportører av plastavfall må være helt sikre på at avfallet blir omdannet til råstoff for produksjon av nye produkter", sier Thomas Steenbuch Tharaldsen.

Selv om arbeidet er i gang, gjenstår det fortsatt mye arbeid før vi er i mål med digitaliseringen av avfallshåndteringen, sier Andreas Runde Nygaard.

- Jo raskere alle involverte parter kan registrere data på en felles plattform, desto enklere blir det å håndtere avfall som en ressurs på tvers av landegrensene i Europa. I så måte kan digitalisering være et viktig bidrag på veien mot en sirkulær økonomi. Men for å komme dit må alle involverte parter bidra - og mye av initiativet må ligge hos myndighetene", avslutter Geminors Chief Digital Officer.