- De vet ikke hva de går glipp av

11. april 2023
Skrevet av 

I løpet av de 12 årene Tone Ingulstad har vært ansatt i Geminor, har hun opplevd en rivende utvikling i gjenvinningsbransjen. Hun synes det er rart at det fortsatt er relativt få kvinner i denne bransjen: "Dette handler om så mye mer enn avfall. Mange kvinner vet ikke hva de går glipp av", sier Ingulstad.

Da Tone begynte i Geminor i september 2010, ble hun den femte ansatte og den aller første kvinnen i selskapet. Hun kom fra byggebransjen og kjente ikke så godt til gjenvinningsbransjen, men arbeidsplassen på Karmøy var praktisk fordi den lå nær hjemmet, og hun ville prøve seg.

"Jeg var den eneste kvinnen her i flere år. Først jobbet jeg med regnskap, men senere ble jeg introdusert for oppgaver knyttet til håndtering, eksport og import av avfallsressurser. Jeg har jobbet mye med import fra Storbritannia og logistikk i Nord-Norge", sier Ingulstad, som i dag trives som logistikkmedarbeider ved hovedkontoret i Haugesund.

Tone Ingulstad


- Siden jeg begynte, har Geminor gått fra å håndtere rundt 200 000 tonn til rundt 1,8 millioner tonn avfall i Europa per år, og har dermed vokst til å bli en betydelig aktør på det europeiske markedet. Det har vært en spennende utvikling å være med på, sier Tone Ingulstad.

Fortsatt flest menn

Avfalls- og gjenvinningsbransjen er ikke akkurat kjent for god kjønnsbalanse, og Tone husker godt at hun syntes det var fantastisk å få en kvinnelig kollega på huset. I dag har Geminor kontorer i sju land og nærmer seg 100 ansatte, hvorav rundt 20 er kvinner. Det norske kontoret har i dag 10 kvinnelige ansatte.

- Hovedårsaken til den skjeve kjønnsbalansen er nok at det fortsatt er en del fordommer knyttet til avfallsarbeid, som fortsatt anses som et mannsdomene både i Norge og internasjonalt. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg. Avfall har gått fra å være noe skittent og overflødig til å bli en viktig og verdifull ressurs, både når det gjelder gjenvinning og produksjon av sårt tiltrengt energi. I løpet av de 12 årene jeg har jobbet i bransjen, har god avfallshåndtering blitt en svært viktig del av bærekraftsarbeidet, og "bærekraft" og "sirkulær økonomi" er begreper som mange kvinner kan relatere seg til i dag, sier Ingulstad.

"Mange kvinner er ikke klar over hva de går glipp av når de utelukker avfall og gjenvinning som karrierevei, sier Tone.

- "Gjenvinning er jo veldig viktig i dagens samfunn, og det er veldig spennende å se hva som skjer med ulike fraksjoner i markedet. Jeg ser at det stadig dukker opp nye løsninger, og jeg synes utviklingen av nye møbler av avfallstrevirke er spesielt interessant. Det tror jeg det er flere her i Geminor som synes, for det er veldig lite gjennomtrekk i dette selskapet", sier Ingulstad.

- Betydningen av fjernvarme og energi fra restavfall har også blitt tydeligere de siste årene. Her bidrar alle i bransjen til å løse store miljøutfordringer, og jeg er veldig glad for å være en del av dette flotte teamet, avslutter Tone Ingulstad.