Etter flere måneders forberedelser har Geminor utviklet en ny produksjonslinje i Aalborg, Danmark, som kan tilby flere og mer rensede fraksjoner for både material- og energigjenvinning.
Sentralt i produksjonslinjen står en ny og egenutviklet vindsikt, en maskin som skiller ut tyngre materialer og urenheter som stein, metall og tre - men som også trekker ut mer plast fra avfallet.
Takket være et erfarent team i Aalborg er vindskjermen nå installert og i full drift, sier Johan Olø, daglig leder i Geminor Avfallsbehandling.
- Vi har bygget en egen vindsikt både for å optimalisere sluttproduktene, men også for å få en mer kompakt og funksjonell linje. Vindsikten skiller ut urenheter, men gjør også at vi kan fjerne opptil 70 prosent av plasten i restavfallet vi behandler. Det gir oss renere avfallsprodukter både når det gjelder material- og energigjenvinning, sier Olø.
I dag har Geminor en langsiktig kontrakt med sementprodusenten Aalborg Portland, som får levert SRF-brensel med høy CV fra fabrikken i Aalborg. Det skreddersydde brenselet erstatter petrokoks og kull og reduserer dermed utslippene betydelig.
Utvikling av bio-RDF
Geminor har i flere måneder drevet et testprosjekt for å utvikle et "tungt" RDF med høyt biogent innhold, hovedsakelig i selskapets HUB i Landskrona. Erfaringene fra dette arbeidet brukes videre i Aalborg, ikke minst med tanke på bedre sortering av plast, sier Johan Olø.
- Målet vårt er å utvinne og levere rene plastfraksjoner til kjemisk eller mekanisk gjenvinning, for eksempel til Quantafuels pyrolyseanlegg i Skive. Det vi sitter igjen med etter at plasten er fjernet, er en oppkuttet bio-RDF med lavt fossilt innhold", sier Olø.
- Sortering og utvikling av lavkarbon-RDF er selvsagt forbundet med en kostnad, men drivstoffet vil være lønnsomt med tanke på avgifter og kvoter, sier Johan Olø i GWT.
Mer effektiv resirkulering
Hvert år passerer 40-50 000 tonn avfall gjennom Geminors HUB i Aalborg, og anlegget produserer for tiden for fullt, sier Kasper Thomsen, Country Manager i Danmark.
- Målet vårt er å kunne utvinne ressurser stadig høyere opp i avfallshierarkiet. Nå som vi kan sortere plasten mer effektivt, kan vi også resirkulere den på den mest fornuftige måten. Kjemisk og mekanisk resirkulering gir mye mening, og samtidig ser vi at bruken av bio-RDF vil øke betydelig i EU frem mot 2030", sier Thomsen.
- Å kunne tenke regionalt blir stadig viktigere, spesielt i et bærekraftperspektiv. Vi har mange mottakere av de ulike avfallsproduktene våre i regionen rundt Aalborg, og med årene vil det komme flere til. Vi ser nå at vi nærmer oss en optimal HUB både når det gjelder mottak, sortering, behandling og distribusjon av ulike fraksjoner, sier Kasper Thomsen, CM i Geminor DK.