Aalborg HUB blir det største prosessanlegget i 2022

20. mars 2023
Skrevet av 

Geminors fem største operative HUB-er behandlet mer enn 350 000 tonn avfallsfraksjoner i 2022, av en samlet tonnasje på 1,82 millioner tonn. Det danske behandlingsanlegget i Aalborg klatret til topps når det gjelder tonnasje i fjor.

Til tross for at den to år gamle Geminor HUB-en i Aalborg i Danmark har eksistert i relativt kort tid, har den vært Geminors mest travle i 2022. I løpet av fjoråret behandlet den operative HUB-en i Aalborg hele 99 538 tonn avfallsfraksjoner.

I 2022 gikk avfallet som ble behandlet i Aalborg HUB, til 10 ulike avtakere, hvorav den største var sementfabrikken Aalborg Portland, som mottar skreddersydd SRF som sekundært brensel.

- Aalborg HUB ble egentlig stengt i 2019 på grunn av lav aktivitet, men ble kort tid etter flyttet til et større anlegg og gjenåpnet da samarbeidet med Aalborg Portland ble forlenget. Siden den gang har vi investert i utviklingen av HUB-en og gjort den til et effektivt behandlingsanlegg for både SRF og RDF, sier Kasper Thomsen, Country Manager for Geminor i Danmark.

Kasper Thomsen, CM i Geminor DK.

 
- I dag mottar våre danske anlegg avfallsfraksjoner fra land som Storbritannia, Tyskland, Polen og Norge, og behandler disse for avtakere i inn- og utland. Innholdet i avfallet varierer fra land til land, men vi har utvidet kapasiteten både i Aalborg og i vår HUB i Køge slik at vi kan ta imot, behandle og lagre avfallsfraksjonene kontinuerlig. Vi vil fortsette å betjene oppstrømsmarkedet, men vil også utvikle plastsortering og bioRDF-produksjon fremover, sier Kasper Thomsen, Country Manager for Geminor i Danmark.

Betydningen av HUB-ene øker på grunn av endringene i avfallsmarkedet i 2022, forklarer Kasper Thomsen.

- For mange avtakere er forsyningssikkerheten blitt like viktig som prisen. Investeringene våre har gitt oss stabil og punktlig drift samt bedre logistikk og fleksibilitet, og det er akkurat det markedet krever nå, sier Thomsen.

Etter Aalborg (99 538 tonn) og Køge (79 196 tonn) følger Sveriges største HUB i Oxelösund med totalt 74 807 tonn behandlet avfall i 2022. Norges mest aktive HUB ligger i Borg, med drøyt 61 000 tonn i fjor. Den finske HUB-en i Lovisa er Finlands største med en tonnasje på over 40 000 tonn i 2022. Den totale tonnasjen som Geminor håndterte i 2022 var rekordhøye 1,82 millioner tonn.