Leverte rekordvolum til tross for COVID

Geminor leverte et rekordår i håndtering av avfall til energi- og materialgjenvinning i Europa i 2020. Selskapet ble samtidig den største eksportøren av RDF fra England.

Til tross for et år preget av COVID-utfordringer ble 2020 et uventet godt år for gjenvinningsaktøren Geminor. Selskapet økte behandling og håndtering av fraksjoner til gjenvinning med over 300 000 tonn, fra 1 429 000 tonn i 2019 til 1 733 000 tonn i 2020. Det er en total økning på hele 21 prosent. Samtidig økte omsetningen med 29 prosent – fra 1,20 til 1,55 milliarder kroner.

COVID ser ikke ut til å ha påvirket bransjen like negativt som først fryktet, sier adm. dir. i Geminor, Kjetil Vikingstad.

– Da pandemien traff oss var det bare å brette opp ermene og gjøre det beste ut av situasjonen. I april måned hadde jeg likevel svært liten tro på at vi skulle levere et rekordresultat i tonnasje i 2020. Men et mer stabilt og oversiktlig marked mot slutten av året gjorde dette mulig, sier Vikingstad.

Adm. dir. i Geminor AS, Kjetil Vikingstad.

Størst i England

For tredje året på rad ble Geminor også den største eksportøren av RDF fra England, med totalt 248 315 tonn i 2020. Selskapet beholdt sin lederposisjon i et synkende britisk eksportmarked – en av de mest synlige konsekvensene av COVID-pandemien for bransjen i Europa.

– Eksportvolumene fra Storbritannia og Finland faller i 2020, men bortsett fra dette hadde vi vekst i samtlige av de europeiske markeder vi opererer i. Aktiviteten i Norge vokste med ti prosent, og vi doblet volumene i Danmark, sier Vikingstad

– Men den viktigste årsaken til veksten under COVID er at vi i løpet av året har ekspandert med kontorer i land som Polen, Frankrike og Italia. Samtidig har oppkjøpet av gjenvinningsselskapet Rekom i Norge økt vårt totalvolum, forteller Kjetil Vikingstad.

Mer til materialgjenvinning

Andelen avfall til materialgjenvinning øker også betydelig for Geminor i 2020.

– I 2017 gikk ikke noe av avfallet vi håndterte til materialgjenvinning, mens vi i fjor landet på totalt 140 000 tonn. 90 000 av disse var avfallstrevirke, som i hovedsak ble levert for produksjon av sponplater til møbel- og byggebransjen. I 2020 leverte vi også 50 000 tonn papp og papir til gjenvinning, en fraksjon vi ønsker å satse mer på framover. Kjemisk gjenvinning av avfallsplast blir også stadig viktigere framover, og sammen skal disse tre fraksjonene opp på 1 million tonn i løpet av en treårsperiode, avslutter adm. dir. i Geminor AS, Kjetil Vikingstad.

Vil du vite mer om Geminor sine avfallstjenester og logistikkløsninger? Bli bedre kjent med oss her!