Viste italiensk RDF til bransjegjester i Sverige

Geminors nye avfallstrøm går med tog fra Napoli-regionen til Geminors svenske HUB i Landskrona. Den første lasten med ballet italiensk RDF ble nylig inspisert av representanter fra mottaksanlegg i hele Sverige.

Det italienske avfallet som nå fraktes til Sverige med togtransport kommer fra et parti ballet RDF lagret i Campania-regionen utenfor Napoli. Her har avfallet – et totalvolum på rundt fem millioner tonn – ligget lagret i 15 år i påvente av eksport og bruk til energigjenvinning. I midten av desember kom det første partiet på rundt 300 tonn med tog til Geminor sin HUB i Landskrona.

Geminors Country Manager Per Mernelius benyttet anledningen til å arrangere to visningsdager midt i adventstiden for å presentere avfallet til mottakere og bransjeaktører.

– Den italienske RDF’en er et kvalitetsprodukt vi ønsker å vise fram til potensielle mottakere, og den første toglasten mente vi utgjorde en passende anledning. Vi la alt til rette for å gjøre dette til en trygg presentasjon med tanke på COVID, og er svært fornøyde med at nesten 30 representanter fra mottakerselskaper tok turen til oss i Landskrona, sier Per Mernelius.

Per Mernelius i Geminor Sverige viser frem italiensk RDF til bransjerepresentanter.

Geminors representant i Italia, Michele Benvenuti, var til stede for å presentere transportrute og verdikjede.

– Den italienske RDF’en er basert på magnetsiktet husholdningsavfall der organisk materiale er helt fjernet. Etter 15 års lagring har avfallet svært lav fuktighet og er nesten helt luktfritt. På grunn av lite industriavfall er også klornivået veldig lavt i RDF’en. Dette gjør det enkelt å håndtere og frakte avfallet, enten det er snakk om transport med bil, båt eller tog, forteller Benvenuti.

Åpner for skandinavisk import

En andel RDF fra dette partiet har alt blitt skipet til Nederland for bruk til produksjon av strøm, industriell damp og fjernvarme. Nå åpnes også døren for en storstilt import til Sverige og andre skandinaviske land, forteller Mernelius.

Per Mernelius er CM i Sverige.

– COVID har fjernet store eksportvolumer fra UK, og markedet er mer ustabilt enn på lenge. Derfor har vi jobbet med å finne volumer i andre land, og Italia har vært et svært godt alternativ i så måte. Campania sikrer oss mer enn nok RDF av høy kvalitet – og nå som logistikken, transporten og sporbarheten er på plass er det egentlig bare etterspørselen som avgjør volumet vi importerer. Dette bør være gode nyheter for mange mottakere i Skandinavia, sier Mernelius.

Med nesten fem millioner tonn ballet avfall klart kan partiet utenfor Napoli være en europeisk eksportkilde i flere år framover. Geminor har kapasitet til å flytte 30-40 000 tonn av det italienske avfallet med tog til Landskrona i 2021.

– Dette har vært en god visning og jeg opplever at gjestene var fornøyde med hva de så og hørte. Vi kommer til å gjenta dette så fort muligheten byr seg, avslutter country manager for Geminor i Sverige, Per Mernelius.