Satte mottaksrekord på avfallsbrensel i sommer

Geminors HUB i Oxelösund er tilbake på sporet etter en vår preget av COVID-19. I juli måned satte HUB’en mottaksrekord med nærmere 10 000 tonn avfallsbrensel til energigjenvinning.

Våren har vært turbulent for store deler av avfallsbransjen, med stor variasjon og usikkerhet både rundt volumer, transport og omsetning av avfall til material- eller energigjenvinning. Etter hvert har bransjen funnet gradvis tilbake til en normaltilstand, og Geminor sin HUB i Oxelösund er i så måte intet unntak. Det viser de nyeste tallene, som i dag ble sluppet av Geminor i Sverige.

Geminors HUB ligger ved havnen i Oxelösund, noen mil sør for Stockholm, og er selskapets største HUB målt i volum med en omsetning på rundt 90 000 tonn RDF og SRF i året. HUB’en fungerer både som transit-, lagrings- og behandlingsstasjon for avfallsbrensel, som i hovedsak importeres fra Storbritannia og leveres som kvalitetssikret drivstoff til de store energigjenvinningsaktører i regionen.

Country Manager for Geminor i Sverige, Per Mernelius, kan fortelle om et overraskende tidlig comeback for importen av avfallsbrensel til HUB’en.

Per Mernelius

– Vi hadde et betydelig volumfall i mai på grunn av COVID-19, med nærmere 6000 tonn mindre inn sammenlignet med samme periode i 2019. Men i løpet av juni måned lyktes vi å klatre opp på samme volum som året før. Mye av grunnen til dette er at vi fikk blandet og testet materiale fra ulike produsenter slik at klarte å utvikle en kvalitet som gjorde det mulig å opprettholde leveransene til våre gjenvinningspartnere i Stockholm-regionen, sier Mernelius.

– Det som er interessant, er at vi i juli når vårt høyeste volum noen gang i løpet av en og samme måned, med 9 520 tonn. Det utgjør en økning på hele 38 prosent sett opp mot juli måned i fjor. Etter krisen vi følte på i mai måned har vi i perioden juni til september faktisk levert mer volum i 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Det er et solid comeback som kom tidligere enn vi hadde ventet, og som forteller oss at markedet har hentet seg betydelig, avslutter Country Manager for Geminor i Sverige, Per Mernelius.