500 tonn avfallsplast utgjør starten på kjemisk resirkulering

Geminor sender nå den første lasten av LDPE-plast til Quantafuels fabrikk i Skive i Danmark. Lasten på 500 tonn blir den første i oppstarten av kjemisk resirkulering ved anlegget.

I mars i fjor inngikk energiselskapet Quantafuel og Geminor en samarbeidsavtale som skulle sikre avfallsplast til Quantafuels fabrikk for kjemisk resirkulering i Skive i Danmark. Nå skal første forsyning av plast leveres, noe som utgjør rundt 500 tonn low-density polyethylene (LDPE) – plast som ofte benyttes i folie, plastposer og andre forbrukervarer av plast. Sluttproduktet er kjemisk råstoff som skal brukes til å lage nye resirkulerte produkter av plast.

Plastavfallet i den første leveransen er «kortreist», forklarer Country Manager i Geminor DK, Kasper Thomsen.

– Vi får våre første plastleveranser fra to leverandører, Dansk Avfallsminimering i Randers og RenoNord i Ålborg. Plasten vi får levert er kvalitetssikret restavfall som ikke kan mekanisk gjenvinnes, og som er rent nok for kjemisk resirkulering. I oppstartsfasen av anlegget ønsker Quantafuel ulike fraksjoner med lavt fuktinnhold for å optimere og finkalibrere driften, sier Thomsen.

– Dansk plast blir viktig

Quantafuel plant in Skive, Denmark.

Produksjonsanlegget i Skive, som er det første av flere planlagte anlegg i Europa, skal motta rundt 20 000 tonn plastavfall i året. Etter planen skal kapasiteten over de neste årene økes betraktelig i Danmark.

– Dansk plast blir viktig, både for å vise at kjemisk resirkulering bidrar til å øke den totale resirkuleringsgraden betydelig, men også for å redusere andelen avfallsplast som går til forbrenning. Likevel må vi nok også ut i Europa der vi har kontakt med rundt 200 mulige leverandører som kan sikre oss riktig kvalitet, sier Thomsen i Geminor.

Kasper Thomsen, Geminor CM in Denmark.

Geminors Country Manager i Danmark merker nå en vekst i antall forespørsler fra avfallsmarkedet om levering av plast til kjemisk resirkulering.

– Den økende interessen henger nok sammen med skjerpede krav til materialgjenvinningsgrad, samt et økt fokus på sirkulærøkonomi. Det er kun ved kjemisk resirkulering man kan oppnå reell sirkulær økonomi da man lager ny plast som også kan brukes som innpakning til mat. Kjemisk resirkulering av plast er i en spennende fase, og vi har tro på at dette kan bidra til å nå EUs Green Deal ambisjoner i tiåret som kommer, sier Kasper Thomsen i Geminor DK.

Chief Strategy Officer i Quantafuel, Thomas Steenbuch Tharaldsen, setter stor pris på det stadig økende engasjementet som nå sprer seg i Danmark.

Thomas Steenbuch Tharaldsen at Quantafuel.

– Den kjemiske resirkuleringen av avfallsplast bidrar til å sette Danmark på det miljøteknologiske kartet. Dette vil med tiden øke materialgjenvinningsgraden, noe som er helt i tråd med EU sine miljøambisjoner og målsettinger. Sammen med Geminor skal vi nå finne aktører i Danmark og Europa som deler vår visjon om å løse plastproblemet, sier Thomas Steenbuch Tharaldsen i Quantafuel.

Vil du vite mer om Geminors tjenester i forbindelse med avfallsplast? Kontakt oss i dag!